wróć do Akademia Wróżek


Oczyszczanie organizmu według medycyny chińskiej

Celem oczyszczania i równoważenia organizmu stosuje się różnego rodzaju i różnej długości głodówki oraz kuracje zbożowe. Abu zrozumieć sens takiego umartwiania się, należy poznać „prawo dziewięćdziesięciu dni” - ważne i obowiązujące w medycynie chińskiej. Mówi ono, że każda rzecz czyniona lub spożywana dzisiaj, da rezultat za dziewięćdziesiąt dni. Jeśli dzisiaj w jakiś konkretny sposób będziemy się zachowywać, to po tych dniach powróci to, jak bumerang.
Na przykład kobieta w ciąży po zrobieniu „trwałej”, czy farbowaniu włosów może spodziewać się trzy miesiące później komplikacji związanych z ciążą, mimo pozornego braku związku między tymi zdarzeniami istnieje wspólny punkt: włosy na głowie i układ płciowy należą do ruchu wody. Chemiczna, obca substancja w pośredni sposób może wpłynąć na zdrowie matki i płodu. Z kolei zbyt wiele chłodu dopuszczonego do ciała w zimie – 90 dni później, na wiosnę, doprowadzi do reumatyzmu czy przeziębienia, a nadmiar gorąca w lecie, jesienią, doprowadzi do pojawienia się gorączki.
W życiu ciągle popełniamy błędy, których skutki pojawiają się w cyklu dziewięćdziesięciodniowym. Na dodatek każdy taki skutek staje się kolejnym zaburzeniem, wywołującym nową reakcję po kolejnych trzech miesiącach, a więc cykl powtarza się dalej, jak fale po wrzuceniu kamienia do wody (co 180, 270 dni itd.) Oczywiście te kolejne rezultaty pierwotnego zaburzenia równowagi organizmu są coraz słabsze, niemniej jednak ciągle obecne.
Głodówkę lub kurację zbożową robimy, by przerwać i wygasić takie cykle. Trwa ona dwanaście dni i po niej zaczyna się nowy cykl, tyle że organizm jest już oczyszczony i lepiej zharmonizowany. A dlaczego właśnie 12 dni? Otóż, uważa się, że cykl przemiany i wymiany krwi trwa sto dwadzieścia dni. Dlatego też w ciągu dwunastu dni nastąpi zmiana właściwości 10% krwi, przez co uzyskuje się wystarczającą ilość energii i mocy do spowodowania odczuwalnej zmiany na lepsze. Zatrzymuje się w ten sposób rozwój i rozprzestrzenianie choroby, nie narusza się jednak jeszcze głębokich korzeni, czyli jej przyczyn. Porównać to można do głębokiej akupunktury.
Głodówki nie można robić byle jak. Należy przynajmniej kilka dni wcześniej przygotować do niej ciało. Najpierw trzeba przestać jeść mięso, stopniowo przechodzić na pożywienie roślinne, a tuż przed rozpoczęciem jeść wyłącznie produkty zbożowe np. kasze. Po kilku dniach można rozpocząć głodówkę. Pić należy zawsze ciepłe napoje, a dobierać takie rodzaje owoców czy jarzyn, z których przyrządzamy soki, które będą wzmacniały żądany organ. Nigdy nie powinno się robić głodówki w zimie. Najlepiej zaczynać ją wiosną, a definitywnie zaprzestać po jesiennym zrównaniu dnia z nocą. Głodówka ma trwać przynajmniej trzy dni. Ciało potrzebuje najmniej 72 godziny na wydalenie głównych toksyn. Po zakończeniu stopniowo przyzwyczajamy organizm do normalnego pożywienia.
Wskazane jest raz w roku zrobić 12 - dniową kurację zbożową. W ciągu tych 12 dni je się gotowaną bez soli np. pszenicę (ziarno), czy kaszę jaglaną bardzo dokładnie ją żując. Jeść możemy tyle, ile mamy ochotę, a do tego powinniśmy pić herbatę z gotowanej naci pietruszki lub sok brzozowy. Po takiej kuracji trzeba zacząć normalnie gotować, oczywiście najlepiej według zasady pięciu przemian.
 


Marzena Mrówczyńska